Kullan hinta lähellä uutta ennätystä

Kullan hinta on jälleen huippulukemissa, kiitos talouskriisin, euro kriisin, keskuspankkien toiminnan sekä kasvaneen kiinnostuksen vuoksi sijoittajien keskuudessa. Se tulee uultavasti johtamaan uuteen ryntäykseen kulta-alalla, eikä vähiten uusiin kysymyksiin – onko nyt oikea aika myydä kultaa vai onko parasta odottaa? Tuleeko kullan hinta kasvamaan ylöspäin vai pysähtyykö se pian tasaiseksi?

Tausta

Kulta on tehnyt mielenkiintoisen matkan viimeisen kymmenen vuoden aikana ja maksaa nyt suurinpiirtein neljä kertaa enemmän grammaa kohti kuin mitä se teki viime vuosikymmenen alussa. Jos sen sijaan vertaa hintaa vuoteen 2007/2008 talouskriisin saadessa vauhtia, on kullan hinta kaksinkertaistunut. Se saavutti uuden ennätyslukeman runsaat 3,9 € grammaa kohden vuoden 2011 toisen puoliskon aikana – taikka runsaat 1900 USD Troy unssia (31,1 g) kohden, joka on kansainvälinen standardi jalometallihinnoille.

Kultakuume irtosi

Vuoden 2011 huippulukemien jälkeen tasoittui kullan hinta ja alkoi laskemaan, mikä sai jotkut arvioijat uskomaan että loistopäivät kullalle ja muille jalometalleille oli ohitse. He olivat väärässä, sillä kullan hinta alkoi uudelleen kohoamaan kesän 2012 aikana ja jatkoi samaa trendiä syksyn kuluessa. Syksy on perinteisesti nähtynä hyvä sesonki kullalle johtuen korujen lisääntyvästä kysynnästä ja on tänä vuonna saanut vetovoimaa myös toisesta suunnasta.

Uusi kultaryntäys

Muun muassa keskuspankit ovat ajaneet kullan hintaa ylöspäin painamalla lisää rahaa jatkuvalla syötöllä mikä puolestaan on johtanut nopeaan inflaatioon, eli rahan arvon heikentymiseen. EU:n, USA:n, Japanin ja Kiinan keskuspankit – toisin sanoen kaikki suurimmat talousmahdit, ovat tekemisillään vahvistaneet juuri tämän kaltaista kehitystä.

Tosin inflaatio ei ole niin radikaali kuin mitä kullan hinta ja keskuspankkien toimenpiteet antavat ymmärtää. Suuri osa ”hiljattain painetusta rahasta” on edelleen jäljellä pankkimaailmassa varmuusvaraston muodossa taikka palannut takaisin valtion velkasitoumuksiin. Kun, tai jos, sitä aletaan lainaamaan ulos ja se saavuttaa tavanomaisen kaupan, kasvaa puolestaan inflaatiopaine. Kasvava kullan hinta tänäpäivänä johtuu siis suurilta osin odotetusta inflaatiosta.

Onko kullan hinta kuplassa?

Huolimatta kullan hinnan ennätyskorkeista luvuista viimeisimmän vuoden aikana, ei siitä huolimatta se ole ”todellisessa” huipussaan, toisin sanoen kullan hinta suhteutettuna inflaatioon. Laskien myös inflaation on matkaa vielä jäljellä 1980 vuoden tasoon, joka oli noin 2000 USD/unssi. Sinä aikana upposi hinta lyhyen ajan sisällä ja puolittui ainoastaan parin vuoden jälkeen. Sen tiedon kanssa voi helposti vetää johtopäätöksen että kullan hinta on uudelleen kuplassa.

Mahdollisesti se on niin, mutta suoraan se ei ole niin yksinkertaista. Toki on vakava inflaatio edelleen riski, johtuen keskuspankkien taipumuksesta ratkaista ekonomiset ongelmat painamalla enemmän rahaa, sekä että inflaatio ja kullan hinta kulkevat käsi kädessä. Mikäli länsimaailma onnistuu saamaan uudestaan taloutensa kuntoon, pitäisi kullan hinnan laskea. Mutta tähän vaikuttavat useat tekijät ja on olemassa vain harvoja itsestäänselvyyksiä. Myös ekonomien ja experttien keskuudessa eri leireistä on vähintäänkin jakautuneita uskomuksia siitä, mihin kullan hinta on matkalla. Täten tyydymme toteamaan että kullan hinta on historiallisen korkealla – jälleen.

Lue mitä asiakkaamme sanovat

Ystävällinen ja nopea palvelu

Ystävällinen ja nopea palvelu. Kannustan muitakin teille asioimaan. Kaiken kaikkijaan positiivinen kokemus, kiitos.

Reijo Toivonen

Palvelu oli nopeaa, helppoa ja turvallista.

Palvelu oli nopeaa ja yhteydenpito sähköpostitse piti minut ajantasalla tapahtumista. Punnitsin lähettämäni tavaran tarkasti ja sain mielestäni sen mukaisesti maksun. Olen tyytyväinen helppouteen ja sain turhat korut pois pöytälaatikosta.

Hannele

Nopeasti ja helposti rahat tilille

Nopeasti ja helposti rahat tilille, reilu hinta.

Sanna